Διασύνδεση Ταμειακών μηχανών με POS

Μετά τα ηλεκτρονικά βιβλία (myDATA), τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ έρχονται και οι ταμειακές  «κλειστού τύπου», που θα περιλαμβάνουν POS βάζοντας «μπλόκο» στη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ η οποία στερεί κάθε χρόνο από τα κρατικά ταμεία έσοδα 5,3 δισ. ευρώ.

Η κατάρτιση προδιαγραφών για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα τερματικά POS, ώστε να πιστοποιείται ότι κάθε συναλλαγή POS θα καταγράφεται στην ταμειακή μηχανή και τα παραγόμενα δεδομένα θα διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ αποτελεί ένα από τα 18 έργα της ΑΑΔΕ που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης τα οποία παρουσιάζονται στο Αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το έργο θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου του 2024 και προβλέπει επίσης την ανάπτυξη υποδομών και εφαρμογών για την παρακολούθηση των συναλλαγών των ταμειακών μηχανών και την υποστήριξη του μηχανισμού ελέγχου.

Το  μέτρο  αναμένεται  να  περιορίσει  τις  δυνατότητες φοροδιαφυγής και, τελικά, να μειώσει το έλλειμμα ΦΠΑ το οποίο σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν ανήλθε το 2019 στα 5,3 δισ. ευρώ.